TOP 10: najskuteczniejsze leki stworzone przez naturę

Leki z natury - superfoodsW jaki sposób większość z nas zwalcza choroby? Sięganie po leki i silne tabletki to już norma. Niestety - im częściej sięgamy po tabletki, tym gorzej dla naszego organizmu. Co zatem możemy zrobić? W porę zastąpić silne leki tymi lekarstwami, które stworzyła dla nas natura.

Większość z nas nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, jak wiele cudownych leków znajduje się w naszych kuchniach oraz na półkach w sklepie ze zdrową żywnością. Po jakie produkty warto zatem sięgać? Oto 10 produktów, z których coraz chętniej korzysta medycyna naturalna.

Miejsce 10. Aloes
Ceniony przede wszystkim jako składnik łagodzących kosmetyków, jest też naturalnym lekiem na wiele uciążliwych przypadłości. Aloes, a raczej sporządzony z niego sok, to wyjątkowe wsparcie dla tych osób, którym dokuczają problemy z cukrzycą oraz brakiem apetytu. Aloes może też pomóc osobom mającym problemy z wątrobą oraz tym, którzy zmagają się z dolegliwościami wątroby.

Miejsce 9. Aronia
Aronia może pomóc nam w walce z nowotworami oraz z procesem starzenia się. Owoce te znane są jednocześnie z korzystnego wpływu na proces przemiany materii oraz na pracę układu immunologicznego. Warto po nią sięgać w chwili, gdy dopadnie nas przeziębienie lub grypa, warto też pamiętać o aronii wtedy, gdy chcemy zapewnić dodatkowe wsparcie układowi nerwowemu.

Miejsce 8. Błonnik
Dieta, w której pojawia się odpowiednia ilość błonnika, może nam pomóc w zachowaniu dobrej formy. Wiadomo, że błonnik ma rewelacyjny wpływ na pracę układu pokarmowego, jest też cennym pomocnikiem w walce z toksynami zalegającymi w naszym organizmie. Pomaga on też w walce ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu, zmniejsza ryzyko pojawienia się takich problemów, jak nadwaga oraz otyłość. Jako naturalny lek może być też wykorzystywany przez tych, którym dokuczają problemy związane z zaparciami, cukrzycą oraz z miażdżycą.

Miejsce 7. Grzybek tybetański
Choć w Polsce jest produktem dość słabo znanym, w świecie miłośników naturalnej medycyny zajmuje miejsce bardzo ważne. Grzybek tybetański to z jednej strony ciekawy dodatek do wielu oryginalnych potraw, z drugiej – naturalny lek na wiele poważnych schorzeń związanych z pracą układu pokarmowego. Choroby śledziony i trzustki, dolegliwości związane z pracą układu moczowego oraz zaparcia - to tylko wybrane problemy, które pomoże nam pokonać dieta uwzględniająca obecność grzybków tybetańskich. Warto też pamiętać, że tego typu zdrowa żywność jest cennym wsparciem dla osób dotkniętych takimi problemami, jak bezsenność oraz przewlekłe zmęczenie.

Miejsce 6. Guarana
Choć dla wielu osób guarana to „tylko” dodatek do popularnych napojów energetyzujących, warto pamiętać o jej leczniczych właściwościach. Guarana to nie tylko cenne źródło pobudzających substancji, dzięki którym nasz umysł sprawniej pracuje. To również naturalny lek na takie przypadłości, jak zmęczenie, zaburzenia pamięci, stres oraz problemy związane ze spadkiem odporności.

Miejsce 5. Spirulina
Spirulina jest jedną z tych alg, która może każdego miłośnika zdrowego stylu życia zaskoczyć swymi niezwykłymi właściwościami. Świetnie sprawdza się ona w walce z nadwagą i otyłością, z powodzeniem można ją też wykorzystać w leczeniu cukrzycy oraz w profilaktyce chorób nowotworowych. Dieta z jej udziałem chroni przed miażdżycą i nadciśnieniem, pomaga też tym, którzy troszczą się o piękny wygląd. Alga spirulina pomaga nam utrzymać skórę i włosy w dobrej formie, dzięki czemu efekty zdrowej diety stają się doskonale widoczne.

Miejsce 4. Czosnek
Jest znanym i cenionym antybiotykiem, z którego można bez obaw korzystać w walce z bakteriami i wirusami. Dieta, w której czosnek będzie się pojawiać regularnie, pomoże nam utrzymać naturalną odporność organizmu. W jakich przypadkach szczególnie warto sięgać po ten naturalny lek? Czosnek może nas skutecznie chronić przed infekcjami i stanami zapalnymi, jest jednocześnie jednym z najskuteczniejszych leków na grypę oraz przeziębienie, więcej.

Miejsce 3. Jagody Acai
Jagody Acai to jeden z tych produktów spożywczych, które są cennym wsparciem dla naszego układu odpornościowego. Medycyna naturalna wykorzystuje je również jako skuteczny środek w walce z takimi problemami, jak choroby serca oraz problemy związane ze zbyt wysokim stężeniem cholesterolu. Dieta z dodatkiem tych jagód może pomóc też tych, którym dokuczają problemy związane z trawieniem oraz dolegliwości o charakterze dermatologicznym.

Miejsce 2. Chlorella
Lista chorób, które można zwalczać za pomocą chlorelli, jest dość długa. Ta niezwykła alga nie bez powodu zajmuje tak wysokie miejsce w świecie zdrowej żywności. Ceniona za skuteczność w walce z bakteriami i toksynami, stała się jednym z ważniejszych składników diety antyrakowej. Pomaga w walce z zaparciami, zmniejsza ryzyko pojawienia się takich chorób, jak otyłość, reumatyzm czy cukrzyca. Jej niezwykłe właściwości powinni też docenić alergicy, dla których chlorella z pewnością okaże się wspaniałym sojusznikiem.

Miejsce 1. Jagody Goji
To kolejny hit w świecie zdrowej żywności oraz bezcenny składnik zdrowej diety. Jagody Goji to wyjątkowy lek, dzięki któremu walka z takimi chorobami, jak choroby związane z problemami z krążeniem lub wysokim stężeniem złego cholesterolu staje się łatwiejsza. Jagody te świetnie sprawdzają się też w profilaktyce chorób nowotworowych, warto też po nie sięgać w chwili, gdy głównym problemem ze zdrowiem okazuje się reumatyzm lub choroby stawów. Parkinson, Alzheimer, menopauza, przewlekły stres - oto kolejne dolegliwości, które można zwalczać dzięki włączeniu tych niezwykłych jagód do swej diety.

Naturalne leki to wyjątkowe dary natury, które w skuteczny i bezpieczny sposób pomogą nam w walce o zdrowie.

Zdrowa żywność może sprawić, że nasze życie stanie się lepsze, a my będziemy skuteczniej chronieni przed groźnymi chorobami. Dzięki naturalnym produktom, pełnym witamin i leczniczych substancji, nasza dieta stanie się zdrowsza i ciekawsza, a my nie będziemy musieli sięgać po coraz silniejsze leki pełne chemii i składników, które w większych ilościach mogą stanowić poważne zagrożenie dla naszego organizmu.

Źródła: